| Referate | Director web | Adauga link | Contact |                  Triburile dacice


Triburile dacice reprezentau ramura  nordică a neamului tracilor, fiind numite şi geto-dacice. Geto-dacii trăiau în spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic. Dacii au avut legături cu grecii, veniţi pe Marea Neagră, cu sciţii şi cu romanii. De la ei au adoptat:

  • roata olarului, modelele greceşti şi modurile de prelucrare a ceramicii;
  • monede greceşti şi macedonene, scrierea;
  • modalitatea de prelucrare a metalului;
  • sclavia, rar intalnită, ca o influentă de la greci.

Triburile geto-dacice erau alcătuite dintr-un rege numit şi „Basileu”, aristocraţi, numiţi şi  „Tarabostes”, fiind recunoscuţi după cuşma pe care o purtau şi „oameni liberi”, care umblau cu capul descoperit, numiţi şi „Comati”.

Burebista a fost primul din neamul nostru care s-a gândit la unire. Astfel, cu ajutorul preotului Deceneu, el a adunat toate triburile războinice ale geto-dacilor sub un singur conducător, în anul 82 Î.Hr., infiinţând măreţul stat dac. Burebista a fost foarte convingător, reuşind să-i facă să înţeleagă în mod paşnic că trebuie să fie uniţi pentru a-şi apăra pământurile de celţi şi de pericolul roman care apărea la sud. Munca sa a fost ajutată de faptul că toate triburile vorbeau aceeaşi limba şi credeau în acelaşi zeu, Zamolxes, zeul soarelui.

Un loc important pentru daci era reprezentat de Munţii Orăştiei deoarece erau  bogaţi in zăcăminte de fier din care se puteau face arme, tacâmuri, cupe şi bijuterii, iar în centrul lor se află muntele sacru al dacilor, Kogaionon, despre care arheologii susţin că ar fi Dealul Grădiştei. Aceşti munţi cuprindeau un puternic sistem de fortificaţii alcătuit din Sarmisegetuza, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Căpâlna. Dacii foloseau o metodă de construcţie numită „Murus dacicus”

Burebista a organizat războaie contra celţilor care-i ameninţau statul dinspre N-V între anii 60-59 Î.Hr., reuşind să-i înfrângă. După această victorie, pleacă şi supune cetăţile greceşti de pe malul Mării Negre după anul 55 Î.Hr. cu război sau prin supunerea lor de bunăvoie. Acest act a dus la retragerea sciţilor în valea Donului de unde veniseră. Campaniile lui Burebista au avut o mare importanţă economică pentru Dacia. Stăpânirea lui Burebista se întindea, la mijlocul secolului I î.Hr., de la Dunărea Mijlocie şi Morava, la vest, un afluent stâng al Dunării din Cehoslovacia, Munţii Balcani (sud), Marea Neagră, Bug (est), Carpaţii nordici (nord).

In afara graniţelor bogatului stat, Burebista intră între conflictul dintre Caesar şi Pompei sperând să-i fie recunoscut statul. Burebista îşi trimite prietenul, pe Acornio,  în anul 48 Î.Hr. să negocieze cu Pompei. Acesta îi promite ajutor contra lui Caesar. Ajutorul promis nu mai ajunge la Pompei care este învins. Datorită faptului că fusese de partea lui Pompei, Caesar se mânie pe Burebista şi pe poporul său, dar nu mai are timp să pornească o campanie împotriva lui deoarece moare, pe 15 martie 44 I.Hr., asasinat de membrii Senatului într-o conspiraţie la care a luat parte însuşi fiul său adoptiv, Brutus Marcus Iunius, care după înfrângerea armatelor senatoriale, în anul 42 I.Hr., la Philippi, se sinucide.

       Cine ştie cum ar fi decurs lucrurile dacă Caesar nu ar fi fost asasinat? Într-una din scrierile străvechi, Burebista era numit “cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia”,fiind în stare să ridice o armată de 200.000 de oameni. Poate i-ar fi putut face faţă lui Caesar…Dar, oricum, nici Burebista n-a trăit prea mult după moartea lui Caesar fiind ucis într-un complot organizat de aristocraţie.

După moartea lui Burebista regatul său nu a mai dăinuit mult. S-a despărţit în patru, apoi în cinci regate mai mici, iar cetăţile greceşti de pe malul Mării Negre nu au mai recunoscut autoritatea fostului stat dac.

       Preotul Deceneu rămâne „Basileu” peste statul din zona munţilor Orăştiei proclamând drept resedinţă regală Muntele Kogaionon, Reşedinţa sa fiind numită Sarmisegetuza Basileion.

Trec anii şi după Deceneu se perinda si alti regi pe tron. Ultimul rege care a cunoscut statul dac înainte de stăpânirea romană a fost Diurpaneus primind denumirea de Decebal care însemna „cel puternic” sau „cel viteaz”. Acesta a adunat din nou statele dacice sub un singur „Basileu”, iar noul stat format a cunoscut sub conducerea sa o puternică înflorire.


1)     2)      3)             4)         5)      6)   7)  8)

9)               10)


1)Ceramică lucrată la roată.

2)Ceramică dacică timpurie- cultura timpurie.

3)Ceramică din cultura Cucuteni.

4)Ceramică din cultura Cucuteni.

5)Lampă dacică.

6)Cupă de argint.

7)Bijuterii de argint

8)Coif de aur.

9)Monede dacice.

10)Ceramică din cultura Cucuteni.

Surse: Internetul şi “DEX”.


Soare Madalina casa a-V-a

Colegiul Naţional de matematică şi informatică ”Tudor Vianu”