| Referate | Director web | Adauga link | Contact |
Relatii publice - lobby, publicitate si reclama.

Interconlucrare sau domenii separate?       Daca ar fi sa definim fiecare termen in parte, relatiile publice sunt activitati dirijate spre castigarea de spatiu sau timp in media  electronica pentru a face publicitate organizatiei, serviciului sau unei persoane. Prin castigarea spatiului sau a timpului relatiile publice dobandesc niste beneficii, cea mai importanta fiind credibilitatea. Relatiile publice nu au controlul total asupra mesajului sau a timing-ului precum il are cel ce face publicitatea. Reclama se poate definii ca achizitionarea de spatiu sau timp in media electronica (radio si televiziune) pentru a face publicitate unei organizatii, serviciu sau produs. Odata cu achizitionarea de spatiu sau timp, cel ce face reclama beneficiaza de controlul asupra timing-ului si continutului mesajului. Publicitatea este, in cel mai larg sens al sau, punerea la dispozitie a informatiilor depsre o persoana, produs, organizatie sau oricare alta entitate. Termenul se refera la o activitate, nu la o metoda. Exista, de fapt, mai multe metode de a castiga publicitate si multe locuri sau oportunitati in care si din care sa faci publicitate.

       Este necesar sa intelegem ca aceste doua elemente majore din intreg pachetul publicitar nu sunt competitive ci mai de graba complementare, fiecare aducand ceea ce cealalta nu poate.

       Activitatea pe care cuvantul “lobby” o descrie este fundamentala operatiunilor unei societati pluraliste. Nu este nici mai mult si nici mai putin decat exprimarea libera a unei opinii sau punct de vedere si promovarea publica sau privata a acestei opinii.

       Intr-o societate libera, exista puncte de vedere adesea concurente sau chiar conflictuale in orice problema. La toate nivelele intr-o asemenea societate, exista mecanisme care rezolva aceste competitie de idei.

In acceptiunea cea mai simpla, orice activitate organizata de lobby are ca obiectiv persuasiunea factorilor de decizie asupra meritelor unui anume punct de vedere. Totodata  lobby-ul este o functie a relatiilor publice.

Lobbying-ul trebuie intotdeauna dus la indeplinire intr-o maniera sofisticata si se bazeaza pe elemente esentiale: intelligence sau “spionaj”, comunicare si presiune.

  1. Intelligence sau “spionaj” avertizeaza din vreme despre probeleme sau oportunitati. Furnizeaza materialul de baza pe care se pot forma strategii si tactici. Este necesar sa se identifice la fel de mult atat aliatii cat si “inamicii” iar scalarea timpului actiunii fiind de importanta majora.
  2. Comunicarea implica oportunitatea de a transmite mesajul in cea mai buna forma a sa, catre un public ideal exact la timpul potrivit
  3. Presiunea asigura ca actiunile necesare vor fi luate de catre oamenii adecvati in cea mai buna perioada de timp si cu consistenta

Pentru a avea succes in lobby, este necesar de avea rabdarea sa asculti, abilitatea sa comunici mesaje complexe coroborate cu determinare si consistenta.

Schematic relatia dintre relatii publice, lobby,reclama si publicitate se poate transpune astfel:                         

       


       In ansamblu aceasta relatie se compune din mai multe actiuni complementare sau interactive.


Explicit aceasta schema se realizeaza astfel:

  • Departamentul de relatii publice elaboreaza strategia dupa care achizitioneaza spatiul si timpul in media electronica pentru reclama castigand credibilitate
  • Prin reclama se realizeaza transmiterea mesajului catre un public tinta si totodata, in colaborare cu functiile specifice lobby-ului de persuasiuve si presiune, manipularea lui
  • Tot despre publicul tinta functia de “intelligence” culege informatii pretioase utile in procesul de manipulare a acestuia
  • Odata culese informatiile necesare se trece la publicitatea propriu-zisa prin care se transmite mesajul adresat publicului

Dupa cum se poate observa, aceste activitati luate in particular acopera doar o anumita arie de activitate insa in intercolucrare devin complementare una celeilalte realizand un sistem viabil de promovare a unei idei, unui produs, organizatie sau persoane.